Ethereum, een gedecentraliseerde virtuele computer

Ethereum logo

Ethereum is een open source platform waarop een nieuwe generatie van gedecentraliseerde applicaties gebouwd worden. Deze applicaties hebben geen middelman of derde partij meer nodig, maar gebruikers kunnen rechtstreeks interactie aangaan met sociale systemen, financiële systemen, gaming interfaces en dit alles op een peer-to-peer manier.

Dapps

Omdat het ethereum netwerk gedistribueerd wordt over honderdduizenden computers wereldwijd vindt dit alles plaats op een veilig en censuur vrij netwerk. Ontwikkelaars kunnen met de meeste bekende programmeertalen hier aan de slag om de nieuwste generatie apps te gaan ontwikkelen.
In deze nieuwe gedecentraliseerde omgeving noemen we zulke applicaties Dapps. Dit is de afkorting voor gedecentraliseerde applicaties.

Gedecentraliseerd

De meeste applicaties die je gebruikt zijn gecentraliseerd en je bent verplicht deze te vertrouwen. Of het nu gaat om je financiën bij de bank of je foto’s op Instagram of Facebook of je documenten die je ergens in een cloud opslaat. Altijd ben je afhankelijk van deze meestal buitenlandse bedrijven dat zij goed omgaan met jouw data. Ook veiligheid is een groot probleem bij centralisatie omdat men deze centrale punten makkelijk kan identificeren en aanvallen.

In het Ethereum netwerk blijft data, geld, privacy enz. onder de volledige controle van de gebruiker. Dit nieuwe model is een revolutie voor de manier waarop we online met data omgaan. Het geeft de gebruikers terug meer recht om te beslissen wat er met zijn data gebeurd alsook het gedecentraliseerde aspect geeft veel minder kans op diefstal of misbruik van je data en tegoeden.

Ether

Ether is het token dat gebruikt wordt in de Ethereum blockchain. Om een transactie of smart contract uit te voeren in het Ethereum netwerk heb je Ether nodig om de transactiekost te betalen. Je hebt hier maar een fractie van 1 eth nodig en deze eenheid wordt uitgedrukt in “gas”.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*